Jste zde

Domů » Gran Canaria

Firgas

Asi 25 kilometrů západně od města Las Palmas leží Firgas, nejmenší obec na ostrově Gran Canaria.

Mnoho návštěvníků ostrova by obec vůbec nevzalo na vědomí, nebýt stejnojmenné minerální vody, které místo vděčí za svou popularitu.

Voda tady bublala po staletí, prameny byly zdrojem bohatství obce a majitelům těchto zdrojů se říkalo "vodní baroni".

Poloha ve svahu umožňuje pěkný výhled na sever ostrova a na Atlantský oceán. Za jasného počasí lze rozeznat na obzoru siluety sousedních ostrovů Tenerife a Fuerteventura.

Příroda

Krajina je tady členitá, se širokými zelenými hřebeny a hlubokými kaňony. Velkou část obce zaujímá přírodní rezervace "Parque Rural de Doramas“.

Některé stezky nabízejí možnost prozkoumat přírodní park s bujnou vegetací. Zvláště u soutěsky Barranco de Azuaje si park udržel svou originalitu a můžete tady vidět zbytky vavřínových lesů a dalších vzácné druhy endemických rostlin.

V soutěsce de Azuaje jsou také ještě dnes k vidění pozůstatky starého léčebného domu, kde byly využívány léčivé prameny k medicínským účelům.

Zajímavosti

Největším lákadlem v samotném městečku je unikátní, umělci navržená ulice "Paseo de Canarias". Z jejího středu stéká voda v kaskádách dolů do 30 metrové hloubky, do terasovitě umístěných fontán.

Na jedné straně fontán stojí 22 keramických laviček, jedna pro každou z 21 obcí ostrova Gran Canaria a 1 pro ostrov samotný. Na dlaždicích jsou zobrazeny obce a jejich okolí, a nad lavičkami jsou erby jednotlivých obcí z keramiky.

Nahoře nad vodními terasami, na širokých schodech, se nacházejí několik metrů čtverečních rozsáhlá vyobrazení všech Kanárských ostrovů.

Cesta vede až k náměstí Plaza de San Roque se stejnojmenným kostelem. Kolem náměstí stojí domy s dřevěnými balkóny, stejně jako radnice v novokanárském stylu. Na náměstí najdete i památník, zasvěcený nejpopulárnějšímu světci ve Firgasu, San Juanovi de Ortega.

Zajímavou památkou v historickém centru je kostel sv. Rocha, který byl postaven na pozůstatcích staré kaple San Juana z roku 1502. Z kaple se zachovala pouze vstupní brána a dřevěný strop centrální lodi.

Starý mlýn Molino del Conde ze 16. století se nachází u silnice vedoucí z Firgasu do Valleseca. Po více než 40 letech, kdy mlýn nebyl používán, opět otevřel pro návštěvníky své brány a názorně ukazuje, jak se obilí mele a praží. Najdete zde také několik obchůdků s výrobky místních řemeslníků.

Nákupy

Pokud si chcete zakoupit výrobky od místních řemeslníků, nabízejí se hlavně výrobky ze dřeva. Jsou to zejména hudební nástroje, jako je např. timple, nábytek anebo miniatury kanárských dřevěných balkónů.

Dalšími zajímavými řemeslnými výrobky jsou látkové sandály s podešví ze spleteného proutí, krajky, výšivky a kanárské kostýmy.

Gastronomie

V obci se se pěstuje hodně řeřichy, která je jednou z hlavních přísad významného jídla kanárské gastronomie - "řeřichového guláše" Potaje de berros, který je nabízen v téměř každé místní restauraci.

V restauracích si ale můžete vychutnat další místní pokrmy, jako třeba "carajacas" - opékané brambory ve solné krustě s omáčkou, pečené kuře, grilované papriky a jelita, a jako příloha se často kromě brambor podává cizrna (garbanzos).

Ostrovy: 

Místo

Firgas, Gran Canaria 28° 6' 27.0936" N, 15° 33' 46.152" W
Location

Kanárské ostr. na FB